Nieuwe spelregels 2019-2020

Nieuwe spelregels 2019-2020

Met ingang van het seizoen 2019-2020 kent het voetbal een aantal nieuwe spelregels met betrekking tot het wisselen, de handsbal, de doeltrap en aanvallers in de muur van de verdedigende partij bij een vrije trap.

Het gaat om deze spelregels:

  • Spelers die gewisseld worden dienen het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten en niet, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld. Op die manier kan tijdrekken worden voorkomen;

  • Verder is het niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur van de tegenstander te staan bij een vrije trap. Zodoende tracht de aanvallende partij nu nog het zicht van de doelman te belemmeren. Aanvallers moeten vanaf volgend seizoen minstens een meter van de muur verwijderd zijn;

  • Bij een handsbal in een aanvallende situatie is de intentie ervan niet meer relevant. Hands is hands. Bijvoorbeeld: als een speler de bal met de hand raakt en daaruit scoort, of met een handsbal een aanval opzet waaruit wordt gescoord, dan wordt dat moment afgefloten. Dat klinkt logisch, maar nu wordt nog gekeken of er opzet in het spel is. Dat is vanaf volgend seizoen niet meer relevant;

  • Een wijziging bij het nemen van een doeltrap. Het is voor de ontvanger niet meer verplicht om de bal pas aan te raken buiten het eigen zestienmetergebied. De doelman kan zijn medespeler dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken.

  • Teamofficials zoals een leider, coach of assistent-scheidsrechter kan voortaan ook in het amateurvoetbal een rode of gele kaart ontvangen. Hierbij staat een gele kaart voor een waarschuwing en een rode kaart voor verwijdering.

  • De strafschoppenserie zal vanaf het komende seizoen weer op de oude manier genomen worden. Voorheen hadden we het A-B-B-A systeem, dit wordt vanaf nu weer het welbekende A-B-A-B systeem.

  • Bij een scheidsrechtersbal laat de scheidsrechter de bal voor de voeten vallen van de partij die aan de bal is, deze hervat het spel op de normale manier. De bal hoeft dus niet meer terug gespeeld te worden aan de tegenstander.

  • Bij het winnen van de toss mag de winnende captain kiezen of hij/zij de aftrap neemt of op welk speelhelft hij/zij wilt beginnen met spelen.
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!